Welkom bij Landelijke Gilde Schriek

Nieuwjaarke zoete…

 

Het jaar loopt op zijn einde, het was een bewogen jaar. Het leek soms dat de hele wereld in oorlog was. Overal willen verschillende volkeren  de macht naar zich toe trekken.  Allemaal denken ze het beter te weten en willen alles veranderen.

Ook in onze dorpen zien we veel veranderen, meer en meer worden de mensen aangemoedigd om in de grote kernen en steden te gaan wonen. De dorpen en het platte land zijn hiervan de dupe. Langzaamaan worden onze dorpen leeggezogen. Na het gemeentehuis zagen wij in Schriek ook het postkantoor, de bibliotheek, het bankkantoor, … verhuizen. Wat zal de volgende zijn: De kerk?, de school? Steeds meer moeten we ons verder verplaatsen om de dienstverlening te vinden die we dagelijks nodig hebben. Gelijktijdig wordt het openbaar vervoer naar de kernen afgebouwd zodat het voor velen steeds moeilijker wordt om aan de bak te komen.

Dan kan je zeggen: vandaag kan je veel zaken online oplossen, bankzaken, formulieren invullen, winkelen, zelfs gesprekken voeren met je vrienden, alles kan vanop je computer.

Wij van de Landelijke Gilde willen hier tegenin komen. We willen de mensen in ons dorp samen brengen en het leven hier aangenamer  maken.

We hopen dan ook dat onze politici in de toekomst wat meer aandacht zullen hebben voor de mensen op het platte land in plaats van meer en meer te investeren in  prestige projecten.

De beste wensen voor 2017 en tot weldra in Schriek.

 

 

 

Nieuws

De bank van Landelijke Gilden Oproep aan al onze led ...

In de Kijker

Verslag Bezoek aan het Botermolenmuseum in Keerbergen ...

 

De bank van Landelijke Gilden

Oproep aan al onze leden!

Wij mogen in ons mooi Schriek, op het schoonste plekje van Schriek een zitbank plaatsen.

En jullie mogen kiezen waar deze in Schriek komt te staan!

Landelijke gilden nationaal heeft besloten dat we extra hard moeten kunnen genieten van ons eigen mooie dorp!

Er loopt een campagne vanaf 15 mei tot en met 15 juli, in deze periode kan je stemmen op je eigen favoriete plek, waar de bank volgens u moet komen.

Nu vragen we aan jullie om jouw favoriete plek door te sturen tegen 15 februari naar : jelle.claes@landelijkegilden.be en de 3 meeste voorkomende plaatsen zullen deelnemen aan de uiteindelijke verkiezing.

 

 

Verslag Bezoek aan het Botermolenmuseum in Keerbergen

Dinsdag, 28 juli kwamen een vijfentwintigtal personen om 14 uur aan de ingang. Na een korte “drink-pauze” begon de groep onder leiding van drie gidsen aan de rondgang in het museum.

In de verschillende afdelingen werd er geluisterd naar de deskundige uitleg van de gidsen. Wat een aanbod! Heel wat voorwerpen, waarvan ik er veel nog nooit gezien had, en dus niet kende, werden en besproken. Er is dus veel bijgeleerd. In één van de plaatsen was de inrichting met voorwerpen uit de oude kerk van Keerbergen, bijzonder. De preekstoel was een voorbeeld van kunst in de hoogste graad, prachtig. De kruisweg, de talrijke afbeeldingen en de verschillende orgeltjes gaven deze invulling een echt religieus karakter. Wat een inzet… wat een werklust moeten de leden van de heemkring aan de dag gelegd hebben om dit alles te realiseren… en dat met slechts een twintigtal leden! Trouwens alle medewerkers doen dit volledig gratis en op vrijwillige basis. Na een bezoek aan de schuur en de karrenafdeling (zelf door de leden gebouwd) konden de bezoekers nog genieten van een lekkere pannenkoek.

Het leerrijk bezoek eindigde voor de mensen rond 18 uur.

Rita Borré